2010. április 16., péntek

„… merni kell! Elindulni, vállalkozni, kísérletezni…" Interjú Both Zsolttal a Corso Hotel Pécs **** konyhafőnökével


Több hazai és nemzetközi verseny érmese
Venesz díjas
Az Étrend Egyesület elnöke

SZJA: Both Úr, Ön az Étrend egyesület elnöke. Mit jelent ez?

B.ZS: Az egyesület 2000-ben alakult magyar séfek összefogásával.
Az ilyen jellegű összefogás bővítheti a szakmai fejlődést, növelhetné a hatékonyságot, szélesítheti a látókört!
Egymás ötletei előbbre viszik az új trendeket.

SZJA:Ha már a trendeknél tartunk. Milyen fő célkitűzései vannak itt a Corso Hotel éttermében?

B.ZS: Elsősorban a nemzetközi és a hazai konyha sajátosságaival szeretnénk megjelenni a pécsi palettán. Ez annyit jelent, hogy a Mecsek környéki, baranyai ízekkel, tájjellegű, tradicionális – markáns és finom ételekkel, ismertetnénk meg a helyi vendégkört. Ezt az elképzelést gazdagíthatná a modern tálalás megjelenítése.
Rendkívül fontos a hazai alapanyagok felhasználása, melyre folyamatosan törekszünk. A vendégek egyedi kívánságait szintén figyelembe vennénk, és némi újdonságot vinnénk a sortimentbe.

SZJA: Milyen újdonságokra céloz?

B.ZS: Például egy nagy sajtválaszték bevezetése. Nemzetközi és jó hazai kecske- és egyéb más sajtok felvétele az étlapra.

SZJA:Amiket elmondott, abból már körvonalazódik, de mégis, milyen étlap fogadja a vendégeket a Corso Hotel-ben?

B.ZS: Ezt egyszerűen összefoglalnám: Nemzetközi és hazai vendégek – nemzetközi és hazai fogások.

SZJA: Mennyire, és miben meghatározó az egy konyha / étterem életében, hogy nem Budapesten vagyunk?

B.ZS: Tény: Az alapanyag beszerzés problémásabb, a választék kialakítása nehezebb. Ami a motivációt jelenti, az, az új szálloda varázsa, amikor látjuk, hogy megméretteti magát a gasztronómiai piacon. Mindez természetesen várakozással teli, érdekes időszak.
Egy a fontos, bárhol is főzünk: hogy végül mi kerül a vendég tányérjára?!
A hazai alapanyagok skálája meg tudja mozgatni az emberek kreativitását, egyszerűen, jó technológiával, szakmai szeretettel és odaadással nagyon jó ételeket lehet készíteni.

SZJA:Mivel főzzünk?

B.ZS: Ahogy azt már az előbbiekben is hangsúlyoztam, jó minőségi alapanyagokkal. Konkrétabban?
Zsírral – akár sertés és libazsírral, olajokkal (oliva-, mogyoró-, dió-, szőlőmag-, tökmag-, szezámolaj), vajjal, tejszínnel, és jó minőségű borokkal, párlatokkal, likőrökkel.
Ezek alapvetően határozzák meg az ételek ízét!
A zsírt például sokat szidják, pedig magas folsav tartalmú.
Nyilván a mennyiségre ügyelni kell, de nagyon jó, kellemes ízt ad többek között a magyaros ételeknek. A pirospaprikának is szebb tőle a színe. DE NE TOCSOGJON!:)
A margarint viszont dicsérik - én kitiltanám az országból(mosolyog).Egészségtelen. Hidrogénezik. A szervezet nem tudja megemészteni.

SZJA: Both Úr, megkérdezném még, hogy milyen távlati tervei vannak?
B.ZS: Nagyon örülnék, ha a szakmaiság is „lejönne kicsit Pécsre”. Értem ez alatt a különböző kurzusok, az oktatás színvonalának emelését, ebben például nagyon nagy szolgálatot tehetne egy régió-séfklub megalakítása, vagy egyéb tréningek szervezése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése